ד"ר הילה שרון-דוד
מה הסיפור שלך? פיתוח מודעות תנועה וגוף ללמידת העצמי
עודכן: 25 בנוב׳ 2022
התנועה שלנו בעולם היא למעשה סוג של כרטיס ביקור אישי שיכול ללמד את המתבונן, עלינו ואותנו על עצמינו. כשאנחנו מניעים את עצמינו בעולם, בהליכה איטית או מהירה, עם תנועות ידיים בצידי הגוף, עם מבט מעלה או מטה, עם נטייה של הגוף ימינה או שמאלה, אנחנו למעשה מספרים סיפור. בואו ללמוד איך אפשר להיות במודעות גבוהה יותר לסיפור שאנחנו מספרים בעולם...

התנועה כראי הגוף והנפש
"מטפלים העוסקים בתחום הטיפול דרך תנועה, טיפול בטראומה, ואף מרפאים הוליסטיים בתחום הגוף-נפש (שיאצו, דיקור סיני, הומאופתיה וכד') מדגישים בעבודתם את חשיבות ההתבוננות בגוף ובתנועת האדם כאמצעי אבחוני ראשוני אשר יכול לסייע לתת מענה לחסמים מנטאליים, אנרגטיים וגופניים שעלולים ליצור מחלה, אם עודנה לא נוצרה. "
התנועה שלנו, אופן וקצב ההליכה, נשיאת והחזקת איברי הגוף, תזוזות הידיים, הן אפשרות לתקשורת, הבעה, וביטוי של המהות שלנו, של העצמי. הגוף שלנו ואופן תנועתו במרחב אוצר בתוכו את החוויה הרגשית שלנו ברגע נתון ומכלול של זכרונות שאספנו. מגוון ספרים, מאמרים, מחקרים ואף גישות פילוסופיות וטיפוליות עוסקות בחשיבות התנועה להבנה וריפוי הגוף והנפש (ראו למשל: קן דיכטוואלד, 1977; Mehling, 2011).
הגוף, על פי תורות ריפוי מגוונות, מהווה סוג של מפה על פיה ניתן לגלות כאבים רגשיים, עכבות נפשיות ועוד. כך, התבוננות על הגוף ותנועת הגוף הן כשלעצמן כלי אבחוני עבור בעלי הידע וההכרה אודות משמעויות הריפוי דרך תנועה. למשל, אחת הדרכים להבחין ולאבחן טראומה היא דרך זיהוי אסימטריה גופנית שהינה אחד התסמינים הגופניים שעשויים להופיע בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי. בנוסף, חוויות של חרדה, המקושרות לפחד, כאב, קושי בנשימה, הזעת יתר, עשויים להתבטא בגוף נוקשה ומכווץ, שישפיע על אופי התנועה (עשויה להיות איטית או מהירה באופן קיצוני) וכן על החזקת הגוף (Ley, Barrio, & Koch, 2018). אומנם, מטפלים בתחום הגוף-נפש עברו הכשרה לאבחון וריפוי הגוף דרך תנועה והחזקת גוף, אולם מיומנויות אלו יכולות להתפתח בקרב כל אדם על ידי פיתוח מודעות גוף.
מודעות גוף: מה אני מביע.ה דרך תנועה? מודעות היא היבט מרכזי ביצירת שינוי בתנועת ונשיאת הגוף. מעבר לאפשרות להשתמש בהן ככלי אבחוני, תנועה ונשיאת הגוף הן כלי מטמיר לשינוי ועבודה פנימית נפשית. באופן זה, כשאנו נושאים את הגוף בגאון, באופן פתוח, עם ראש מורם, עם מודעות להחזקה ותנועה סימטרית בין צידי הגוף- אנו מעביים מסר לנפש- מסר שמגולם באופן אינטואיטיבי בתחושות הגוף כאשר הוא נישא בגאון ובביטחון. כך, למעשה בחזה פתוח וראש מורם מועבר מסר חיובי ובטוח למוח ובתוך כך לנפש ש"אני חש.ה בטוב בתוך גופי ובעולמי".
מבחן העיפרון
העברת מסרים זו למוח מקושרת למחקר ידוע בפסיכולוגיה "מבחן העיפרון". במהלך ה"מבחן" אנשים מתבקשים להכניס לפה עיפרון באופן אופקי כך שבאופן מלאכותי נוצר חיוך. החיוך המלאכותי שנוצר למעשה יוצר הרגשת שמחה דומה לזו הנוצרת מתוך חיוך אמיתי- מכיוון שהמוח מזהה את תנועת החיוך ומפרשה כשמחה. למעשה מדובר ב"טריק" קטן ופסיכולוגי, הממחיש כיצד דרך הגוף ותנועתו – וכך גם דרך הבעות הפנים שלנו, נוכל לייצר שינוי פנימי בהרגשתנו.
לעומת זאת, נשיאת הגוף באופן כפוף, סגור, בשילוב ידיים ובראש רכון מטה- עשוי להעביר למוח מסר כי אנחנו בחייב של כאב, התכנסות, ואולי אף שבריריות. הבנה זו של המוח עשויה לייצר הורמונים המקושרים עם לחץ. כך שלמעשה נוצר מעגל שלילי- מעגל שבו תחושת הלחץ יוצר החזקה סגורה של הגוף, תנועתיות ירודה ובתוך כך, המוח המבין כי מדובר במצב לחץ ממשיך להפריש הורמונים אלו ולהטעין בהם את הגוף. במקום שתיווצר תחושת הקלה- אנחנו חווים קושי וכאב נוספים דרך התנועה וההחזקה של הגוף.
לנוע מתוך מודעות לגוף
פעילות מתוך מודעות גוף עשויה להוביל לכך שנוכל להבחין בהחזקה סגורה או תנועתיות ירודה של הגוף בעת לחץ ולפעול לשנות זאת על ידי הרמת ופתיחת פלג הגוף העליון לתחושת זקיפות וביטחון ויצירת תנועה משוחררת ונינוחה שתעביר מסר רצוי וחיובי למוח. גם אם תחילה הפעולה תיעשה באופן מלאכותי, היא תוביל לתוצאה דומה לתחושות שהיו עולות אם אכן היינו במצב רוח טוב. המוח לא מבחין בין ה"אמת" לבין מה שנגרום לו להרגיש שזו האמת. אם כן, כיצד לעבוד על כרטיס הביקור התנועתי-גופני שלי?
הגוף לומד מהר ותנועתו משפיעה על כלל מערכות הגוף והנפש. דרך פיתוח מודעות גוף וסיגול תנועות גוף יציבות, פתוחות ומשוחררות נוכל לעבוד על היציבה הפנימית והחיצונית ולהוביל להפחתת כאבים ושינויים מנטאליים רצויים. על מנת לעשות זאת, נדרשים תרגול וקשב גופני להתבוננות ואבחון מיידי במה שגופנו ותנועתינו משדרים למוח והחוצה. הפנו קשב לגוף והתנועה שלכם כעת. מה אתם משדרים? פתיחות או סגירות? האם יש קשר בין איך שאתם מרגישים לבין התחושות בגוף?
כל סגירות או תקיעות פיזית ניתנת לשחרור על ידי עבודה גופנית, פנימית וחיצונית לשחרור הגוף והפחתת הכאב המנטאלי. תרגול מודעות הגוף, דרך נשימה, יוגה, טאי צ'י ואפילו מדיטציה יכולים להיות פתח לעבודה פנימית והעצמה נפשית.
מתמודדים או מתמודדות עם סוגיות של דימוי גוף? הייתםן רוצים ללמוד לפתח דימוי גוף חיובי? פנו אליי לייעוץ בפרטי
ד"ר הילה שרון-דוד
אימון גופרגש |פסיכולוגיית ספורט | פעילות גופנית | דימוי גוף חיובי
Tel Aviv