ד"ר הילה שרון-דוד
הסודות של אנשי הברזל: ספורט לשיפור איכות חיי המשפחה
ד"ר הילה שרון-דוד
העובדה שספורט תורם לבריאות נפשית,לתחושת שמחה ולאריכות ימים ידועה לכלל, אך האם לקחתם בחשבון שהשתתפות בתחרות כמו איש ברזל או מחויבות לריצת מרתון (42 ק"מ) יכולות לתרום לחיי משפחה וזוגיות מאושרים? אספתי לכם כמה ממצאים מחקריים לצד נקודות מרעננות למחשבה שעלו מתוך ראיון עם ארז גורן, איש משפחה ואיש ברזל מיוחד במינו ששיתף בתובנות אישיות על בחירתו בדרך חיים של איש ברזל והצליח לשלב חיי משפחה מאוזנים ומאושרים. תתכוננו, הכתבה הזו הולכת לעשות לכם חשק להתחרות ברמות של אלופות ואלופים למען שלום הבית.
"יש לי פילגש ושמה מרתון"
חייהם של מארתוניסטים ואנשי ברזל ידועים לא אחת לשמצה בהקשרים הנוגעים לזוגיות וחיי משפחה. לא אחת, הבחירה להשתתף באתגרי המרתון או איש ברזל נקשרת לתהליכים כמו "משבר גיל ה-40", חיפוש העצמי, ואפילו פרידות וגירושין. על מנת להצליח בתחרויות כמו איש ברזל הכוללת שילוב בין ריצה (42 ק"מ), שחייה (4 ק"מ) ורכיבת אופניים (180 ק"מ) נדרשות שעות השקעה רבות לטובת אימונים אינטנסיביים במטרה להכין את הגוף והנפש להתחרות ברמה כל כך גבוהה. שעות אלו לעיתים קרובות גוזלות זמן איכות משפחתי מה שעלול להוביל למתחים, כעסים וריבים.
"זה ספורט מאוד אנוכי" אומר ארז גורן, בן 39 מתחרה איש ברזל, נשוי לטל ואבא לנוגה בת ה-5, "הספורט עוטף את כל מעגלי החיים. אתה כל הזמן עסוק באימון הבא, בתזונה, בתחזוק הציוד. מהר מאוד עולה תחושת תסכול כי הסובבים מרגישים שזה בא על חשבונם". יחד עם זאת, מחקרים חדשים מראים שאפשר לעשות זאת גם אחרת. במחקר שנערך ב-2017 רואיינו משתתפי איש ברזל ביחס לאיזון בית-עבודה-ספורט. חלק מהמשתתפים תיארו שאמנם בתחילת הדרך השילוב יכול להיות מאתגר, אך עם הזמן (וכמובן עם מחשבה ורצון) לומדים לשלב את הדברים יחד. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה ואפילו להרוויח חיי משפחה מאושרים.

חשוב להבין לאן נכנסים ולעשות תיאום ציפיות
אחד הדברים החשובים ביותר כשנכנסים לתחרות תובענית כמו איש ברזל היא לערוך תיאום ציפיות עם עצמך ועם בני המשפחה. ארז מתאר "לא יכולתי לדעת בהתחלה למה לצפות. נשאבתי לתחרות ולא חשבתי שאני צריך לקבל אישורים מהמשפחה, אבל כשנכנסתי לזה שאלתי את עצמי מה אני מוכן לשלם למען הספורט והייתי חייב לעשות התאמות." מחקרים בתחום מדגישים את החשיבות של יצירת גבולות והתנהלות גמישה סביב צורכי המשפחה וצורכי הספורט. תחרות כמו איש ברזל דורשת משאבים כלכליים, חברתיים, משפחתיים וכמובן את המשאב היקר ביותר- זמן. עריכת מחקר מקדים ושיח עם חברים ואנשים שהשתתפו בתחרות כזו לפני כן יכולה להוריד קצת את מסך הערפל ולעזור לעשות את זה נכון.
קחו זמן להתנסות כדי ליצור איזון נכון
על מנת להצליח לשלב חיי משפחה ותחרות תובענית כמו איש ברזל חשוב לאזן בין הצרכים של עצמך ושל אחרים משמעותיים בחייך כי ללא תמיכה יש קושי להתמיד בספורט לאורך זמן. ארז משתף "אי אפשר להבין את המשמעויות של תחרות איש ברזל בשלט רחוק. חשוב להתנסות, לקחת חודש ניסיון ולעצב לעצמך קווים אדומים בתקופת ההתנסות וגם תוך כדי תנועה. למשל, האם אתה מוכן להקריב את השבת לאימונים, יש כאלו שלא מתאמנים בשבת ועושים הקרובות אחרות. או לחלופין החלטה שאני לא מפסיד ארוחות ערב משפחתיות". גם לשם כך נדרשת גמישות והיערכות מראש. בנוסף, יצירת מערך שיקולים לפני ההתחייבות לתחרות, עשויה להקל בהמשך הדרך על המאזן הרגיש בין חיי המשפחה והזוגיות לבין התחרות.
גמישות זה שם המפתח
חשיבה מחוץ לקופסא היא הכרחית על מנת להצליח לשלב ולאזן בין צורכי משפחה וצרכי העצמי. מחקרים על זוגות מאושרים מראים שהיכולת למצוא פתרונות גמישים ויצירתיים על מנת לנהל את משימות היומיום ולשלבן עם הצרכים האישיים הם גורמי מפתח בהצלחת הקשר הזוגי. ארז מוסיף ואומר "דווקא אנשי ברזל הם האנשים שאין להם זמן, אבל הם מוצאים הכי הרבה זמן- זה בגלל שהם יודעים לנהל את הזמן נכון וביצירתיות. מהר מאוד אשתי ואני הבנו שכדי שזה יצליח והזוגיות תישמר אנחנו חייבים לעשות התאמות". הוא מסביר "בהתחלה מצאתי את עצמי מתאמן בממוצע 10 שעות בשבוע ומתאים את עצמי ללו"ז הקבוצתי. היום אני משלב בין אימונים קבוצתיים לאימונים אישיים. אני יכול לקום לפעמים ב3:00 או 4:00 לפנות בוקר כדי להספיק לעשות את האימון לפני שהמשפחה מתעוררת כדי לא להפסיד איתם זמן יקר". למרות שהאימונים הקבוצתיים הם חיוניים להצלחה באיש ברזל, שילוב של אימונים עם חבר או חברה או לעיתים לבד יאפשרו לכם להיות יותר גמישים עם לו"ז האימונים.
אני חייב לשים על עצמי את המשקפיים של אשתי
אמפתיה היא מרכיב חשוב וחיוני להצלחה של כל מערכת יחסים ובפרט בקשר הזוגי. מחקרים מראים שעל מנת שבני זוג יוכלו לשמר את התחביבים שלהם ואת הדברים החשובים להם, חיוני שתהיה הקשבה, הבנה ואמפתיה מצד בן או בת הזוג, אבל גם ההיפך הוא הנכון. ארז מספר שמה שעזר לו לשמר את הקשר הזוגי לצד אימוני איש הברזל זה הניסיון להבין מה הההשלכות של הספורט על המשפחה ובפרט על אשתו. "התחלתי לראות את הדברים מנקודת המבט שלה, פתאום הבנתי שהשעות שלי בחוץ גוזלות זמן יקר ומציפות אצלה קושי. הבנתי שאני חייב לבוא לקראתה". שיח משותף, ניסיון הדדי למציאת פתרונות יצירתיים והקשבה הדדית יכולים לסייע מאוד לשמור על הקשר הזוגי.

השפעה חיובית מדבקת
לספורט יש השפעה חיובית מדבקת. לא אחת, אנשים שמתאמנים באופן קבוע מדווחים כי גם בני הזוג ואפילו ילדיהם עוסקים בספורט. "ברגע שאשתי ראתה שאני משקיע כל כך הרבה לטובת האימונים שלי וכמה זה עושה לי טוב ומחייה אותי, היא חיפשה לעצמה תחביב גופני שיעניק לה את אותה התחושה, ואפילו מרחב לעצמה. מהר מאוד היא הצטרפה לקבוצת ספורט והתחילה להשקיע במשהו שעושה לה טוב. הפעילות שלי נתנה לה מוטיבציה." נקודת המבט הזו חשובה ומצביעה על ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח שהן תוצר נלווה להשתתפות של אחד מבני הבית בתחרויות ספורט. לצד זאת, הספורט המשותף תורם לא אחת לאווירה משפחתית חיובית וחיונית.

ההשקעה של כל אחד מבני הזוג בעצמו משפיעה לטובה על הזוגיות
מחקר שנערך ב-2015 הראה שכאשר בני זוג מוצאים תחביב שהם משקיעים בו ונהנים ממנו הם חווים תחושות של התפתחות אישית שמשפיעות לטובה על הזוגיות. תחרות כמו איש ברזל עשויה להיות אמנם תובענית אבל ניהול שיח נכון ותיאום ציפיות סביב צורכי התחרות לצד המיקוד בהיבטים חיוביים שהמשפחה והזוגיות עשויים להרוויח מכך הם חיוניים. ארז מתאר איך ההשתתפות בתחרות איש ברזל עיצבה אותו כאדם והשיפור העצמי שלו תרם לזוגיות "אין ספק שהעיסוק באיש ברזל הפך אותי לאדם בעל יותר חוסן ומשמעת ויותר מזה גם איש משפחה קשוב יותר וזה משפיע על הזוגיות לטובה." חשוב לזכור שהיכולת של בני הזוג להשקיע בעצמם דורשת פרגון ונתינה הדדיים וזו הזדמנות נפלאה לחזק את הקשר הזוגי. ארז עוד מתאר "אשתי היא אשת קריירה – קצינה בצבא ועובדת בקצב גבוה. היינו חייבים ללמוד לעבוד יחד ולבוא אחד לקראת השנייה כדי לגרום לזה לקרות. בסוף זה משפיע גם מעבר לספורט, על היכולת שלנו לעבוד יחד כזוג". הסתכלות על ההרגל הספורטיבי כאמצעי לאמן את שרירי הגישור ומציאת הפתרונות בזוגיות יכולה לסייע לבני הזוג להרוויח יתרונות לא צפויים מתוך הספורט לקשר.
ומה עם הילדים?
ילדים סופגים את מה שהם רואים בבית. כאשר נוצרת אווירה חיובית סביב הרגל בריאותי מסוים, ילדים עשויים לאמץ אותו ביתר קלות להמשך חייהם מכיוון שהרגשות סביב חוויית ההרגל ובמקרה הזה- ספורט ופעילות גופנית הם חיוביים ומעצימים. ארז מתאר שנוגה, בתו, שותפה משמעותית בחייו הספורטיביים "למרות שהיא עוד לא הייתה בתחרות איש הברזל פיזית היא יודעת מתי אני יוצא להתאמן ושהתחרות היא חלק בלתי נפרד מחיי. היא שואלת אותי מתי אני יוצא להתאמן? אם שחיתי היום? וכמובן מתעניינת איך הולך לי בתחרויות". ארז מציין שאחד הדברים החשובים למעורבות המשפחתית היא שיתוף של הילדים בגיל צעיר בתחביב גם בשיח אבל בעיקר בעשייה ואפילו באימונים משפחתיים משותפים. "היא חיה בתוך עולם מאוד פעיל- רואה שאנחנו פעילים ואנחנו בתוך הספורט וזה מדרבן גם אותה לעשות דברים, היא למשל מאוד מקפידה להגיע לגן באופנים או בקורקינט והיא מחכה לזה ואומרת 'אבא אני רוכבת כמוך'.
ארז מתאר שההשתתפות באיש ברזל תרמה לאורך זמן ליצירת תא משפחתי מאוד אקטיבי וספורטיבי ושהדבר קירב אותם מאוד. "זה חיבר אותנו וייצר בונדינג מסוים- הבת שלי ואשתי איתי בתהליך ואני לומד מה חשוב להן. כל מדליה שאני מקבל אני מעניק לנוגה בתי והיא מתגאה בזה מאוד." אשתי ואני הפכנו יחד למודל חיובי עבורה וספורט הוא חלק מהבית. במקום לייצר אנטגוניזם סביב התחביב, למדנו יחד, דרך הקשבה איך לייצר סביבו אווירה טובה ונעימה גם אם זה לא תמיד קל".
אז מה למדנו?
השתתפות בתחרות ספורט כמו איש ברזל היא בעלת מגוון רחב של השפעות על העצמי ועל חיי המשפחה והסובבים. תכנון מראש, הבנת הגבולות האישיים והמשפחתיים ושיח פתוח, כנה ומתחשב עם בני המשפחה לצורך תיאום ציפיות הדדי הם כללי מפתח עבור אלו שרוצים להצליח לשלב חיי משפחה מאושרים לצד תחרות ספורטיבית תובענית. עבור אלו שיצליחו בכך- היתרונות הם אדירים וארוכי טווח, משפחה בריאה, מאושרת ובעלת רוח ספורטיבית היא נכס ליצירת קהילה וחברה טובה יותר. אז קדימה- מיצאו לכם את האתגר הספורטיבי הבא ושתפו את הקרובים אליכם בתהליך- מי יודע אולי זו תהיה הדרך שלכם ליצירת שלום בית לטווח ארוך.
מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה והתייעצות על שימוש מודע ומעצים בפעילות גופנית.
ד"ר הילה שרון-דוד
פסיכולוגית מוסמכת, מפתחת שיטת גופרגש להעצמה אישית דרך פעילות גופנית
מומחית בתהליכי שינוי התנהגותי וד"ר בפסיכולוגיית ספורט ואימון גופני
דף האינסטגרם: https://www.instagram.com/hilasharondavid/
על המרואיין:
ארז גורן, בן 39, ספורטאי סיבולת ואיש ברזל, קצין לשעבר בצה"ל ומאמן מנטלי לפיתוח הישגיות ותרבות מקצוענית בקרב ספורטאים ולוחמים.